Jumaat, 22 Julai 2011

kolaj

assalamualaikum..
alhamdulillah, dapat jugak cari kesempatan nk update entry kt blog tersyng ni.
sebenarnye entry ni dah lame terperap...akhirnye dapat juge ak habiskan entry ni..
pepun,,,malas nak menaip..tngok je gambo..



stadium drpd bahan terbuang..



hehe..gambar ak ngan ahli kmpulan..sape kat tngh tuutt..
tukang penyibuk....

budak laki ngan kolaj diorang
ni kumpulan satu lagi dengan kolaj doll...
zoom punye inggg...
me n my best friend..nisha.^_^
.kolaj ni dibuat drpd bahan yang terbuang...dekat seminggu jugaklah ak ngan group ak dok wat bande ni..
memang renyeh...
owh, lupe grup satu lg dah tutup die punye hasil kerje...so,tak dpt lah nk ambik gmbr diorang...

Ahad, 10 Julai 2011

unexpected........

assalamualaikum....

ermmmm,tuan punye blog ni mmng dah terlekat penyakit mls nak update blog....sbulan skali kau update ye..!!!!
nasib baik la ari ni rajin ckit...ni pun dah nk msuk prtnghn bln 7..ish3

pertamenye nak ucapkan time kasih kat ibu bapa,para pensyarah dan kawan2 yg ucap slamat ari jadi kat saye sempena hari jadi saye yg ke-20 pade 1 julai yg lalu..(skema nye ayt)..

ape lagi...
erm,mase sngt cepat berlalu..dan tanpa dsedari borang ajk PAI yg saya isi ari tu dah dterime dan saye dengan rasminye menjadi ajk PAI..ajk je kan..(tu pun nk bsing ker...)

lps tu dpangil mesyuarat PAI untuk yg pertame kalinye bg sem ini...
first time meeting PAI  kan..debar la jugak..
ermm,takde ape sngt sebb kebanyakan ahli PAI tu memang ak dah knll..(ak plak)

satu hari tu ak dapt mesej dr kwn ak, die ckp yg ak ni jdi naqibah..what!!!
ak pun terkejut la..baru je jd ahli PAI, trus jd naqibah..
biar btul,sape la yg plih ak nie...Ya Allah....diorang btul ke tersalah taip name ak..

lps dikonfirmkan mmng betulla ak..
sbb name ak ni satu je kat maktab, tp takde la orng kenal sngat sbb x femes kan..biasela tu.ak pun x ske femes2 ni...ceeewahhh

ak ni bkn ape.x bersedie lg..tugas naqibah ni berat la jugak..kene tnjukkan cntoh yg baik..pakain kene jage..tingkah laku dan segalanye. la

walaupun ak prnah jdi naqibah selame 2 tahun kat skolah dulu,dan pernah ikut usrah selama 3 tahun..tp ak rase x bersedia lg..ilmu pun x cukup lg kat dada ni..

bile ak bgtau kwn ak,die ckp kite ni mmng tak akn sempurne..ble lg nk tngu sempurnenye..
kite ni tlh dpilih..so trime je la..ikhlaskan hati...

ermm...termenung jugak ak dengar kate2 kwn ak tu...
manusia mmng x sempurna kerna itu adalah sefat Allah Yang Esa..
tp, dengan pengalamn yg ak prnh kutip mase skolah menengah dulu,insya-Allah akn ak gunekan dengan sebaik mungkin untuk mrmbawa usrah yg telah diamanahkan kpd ku...

usrah kat IPG ni berbeza mase zamn ak skolah dulu..
klau dulu mmng wajib.sape2 yg x pergi akn dpanggil dan drotan..
jadi, ianya mcm satu paksaan bagi ak..
tp kat cni, sukeerela...
dan..ape yg kite ckap..pastikan kite buat,bkn cakap kosong..
so,sangatlah berat tngungjawab itu untuk dpikul...

tp,insya-Allah ak akn usaha sedaya yang mngkin walau dri ini tidaklah sempurne
moge2 urusanku dipermudahkan..amiin,..

Selasa, 3 Mei 2011

aishhhhh........

assalamualaikum...
hehe first entry untuk bulan 5.
ak rase ni ntry yg ketige ak tulis pasal single, jodoh dan istilah yg seangkatan dengannya.
lumrahlah kalau dah masuk usia awal 20an ni,,
jodoh, pasangan dan sebagainya memang akan bermain d fikiran..
tak terkecualilah ak.heheh..
ak sbnrnye tak ambik pusing pown bende ni..
lgpun jodoh, ajal, maut semuanye d tangan Allah.
tp, satu hari tu bile ak keluar makan ngan member ak ni....
tiba2 plak terkeluar pasal teman hidup ni,
ak yg tngh makan tu pun rase nak tersedak je.
serius bunyinya...
kawan ak cakap kite ni dah kene ade,m,
kene start cari2lahkan...tambahan plak dok tngh blaja, senang kalau nak cari.
kalau dah kerje nanti susah..
takut2 nanti tak jumpe, kang jadi anak dara tua kang..


balik je kat bilik, ak trus sakit jiwe bile memikirkan kate2 kawan ak tadi.
adeh, tensennye takyah cakap..
nak2 orng yg single mcm ak ni.


pastu bermulalah episod ekspedisi cinta ak kat laman maya nehh.
biaselah bile dah jaman moden ni kan..
mencari cinta pown care moden..
dringkaskan ceritenye..dlm mase 2,3 minggu tu ak jumpela 'kawan'...
texting n messaging sahaje..
dan smpai skrng pown ak mesej just nk tany khabar,
pastu kami pown akn melupakan masing2..


nak djadikan ceritenye plak, ak adela balik rumah bersempena dengan cuti yg tak diiktiraf selame 4 hari..
dpdtlah merase makan durian yg dah lame ak mengidam..(cehhh,klh ibu yg mengandung)
pastu, mk ak prasan la yg ak ni asyk dok pgng talipon je kan..
taula henset baru..
slps d usha2..
k pown bagitaula...ti tut ta bla...lbla...\




ape lagi ayah ak n mak ak pown mulalah
spedo, bedil, ak
snguh pedas dn menusuk kalbu..memang direct kene atas idung ak yg mancung nehh....prasan jap
tp, bg ak, itu semua tanda mk n ayah ak sayang kat ak


dioran ckp
ak ni msh mude lg
takyah dok pkirla pasal jodoh tu,
bknnye takde orng tanye pown,
tp, mk ak ckp mude lag, baru tahun satu.
ayh ak pown menaruh hrpan yg tinggi menggunung kat ak srh smbng lg blaja.
bkn terhenti setakat jd ckgu skolah rendah aje..


nasihat tu umpama satu kilat yg kuat yg menyedarkan ak dari lamunan,
betul..cinta itu buta..
cinta telah membutakan ak tntang matlamat hidup ak yg sebenar,
bile mak ayah ak ckp mcm tu..
legalah ckit ak..
syang rupenye diorang kat ak hehee
nak2 ayah ak..tp, tak tahu nak tunjuk mcm mane kat anak diorang..


jadi, bile orng dok bercakap pasal jodoh, teman hidup ke usha2 ke,
ak hanye mampu tersenyum..
bkn ape, jodoh seseorang tu dah tertulis di Luh Mahfuz.
ko dengan sape...ak ngan sape ..die ngan sape..
kalau dah smpai masenye, kita pown dah bersedia, insyaAllah, jodoh tu akan tiba jugak.
ingatlah janji2 Allah dan yakinlah denganNYA.

bile kite asyik dok pikir pasal 'die', kite lupe hubungn kite dengan yg lebih pntng dan utama iaitu, ALLAH. S.W.A...
perasaan bimbang dan gusar itu hanyalah dugaan dan ujian yg dberikan kpd kita..
bagaimana kite menghadapinye..terpulanglah pade diri masing2.
kepade sape2 yg single tu, jagelah status anda
takyah nak cube berkapel2 neh.
tak rugi pown..
semakin anda jual mahal smkn tngi status anda..
once anda dah kapel atau berpasangan, dah takleh nak tukar status suci single tu..

eh, pnjangla plak ak menaip..
takpelah, bak kate saudara Faiz Tapit, blog aku bukan blog bapak kau..
jd suka atila ak nak tulis pnjng ke pendek.
yg penting, bknnye ade orng bace...


my tumblr

Sabtu, 23 April 2011

“Kita sering mendengar kata-kataI LOVE YOU..
Kita sering mendengar kata-kata I MISS YOU..

Kita sering mendengar kata-kata I X BOLEH HIDUP TANPA YOU..

Kita sering mendengar kata-kata I RASE JIWA I KOSONG TANPA YOU..

sedang kita tahu, kata-kata itu lebih indah di ucapkan kepada ALLAH



ku teringat pesanan Imam Al-Ghazali,

“Haram sekadar perasaan rindu dan kasih terhadap seorang ajnabi”.

Biar putus cinta dengan manusia asalkan tak putus cinta dgn Allah..

Allah akan gantikan dgn yg lebih baik..


namun jika putus cinta dgn Dia, apa lagi yang nak digantikan?”
— (via tersenyum-melihat-langit)
status ku kopi dr tumblr...skdr berkongsi

Khamis, 21 April 2011

kisah tumblrku

assalamualaikum...

mlm2 bute gni tibe2 ade smngt nak update blog plak..
smngt kat blog nehh mmng dah luntur giler
kene sental ngan klorok baru jadi..
mentang2lah ade tumblr..

nak tau best ke tak tumblr nih..
tkn kat bwh tu..my tumblr..
nak cite skit psl tumblr nehh

die lbh krng blog biase la..
tp lg simple..
kalau x nak update pown takpe..
just reblog je post yg muncul kat dashboard tuh..
ak punye post brp kerat sngt..reblog hak orng jew..
(mmng sesuai untk orng yg mls update blog cam ak)


tp, seriously, mesej yg ak dpt kat tumblr nie mmng memberi makna dan terkesan dlm hati..
simple but meaningfull.
lagi satu, yg ak suka pasl tumblr ni,
gambo dio mmng lawo..
suke tngk...

pastu kalau mls nak reblog..
tkn btng hati warne mrh kat atas blh kanan..
tandenye krng suke kat post tu..
heeheee..ssenang kan

ape lagi ek..
nak tahu sign up lah





cArenye...masukkan email korang
pastu password
pastu url..cnth yg ak punye..htp://helkry.tumblr.com
n tkn start posting...
done...

Jumaat, 15 April 2011

buat adam yg mencari cinta hawa..buat hawa yg menanti cinta adam

benar..jodoh itu ketentuan TUHAN..tapi kita akan ada terma merisik..??salah ke merisik..??x salah bahkan dianjurkan supaya x tersalah pilih..hmm..

untuk adam..
andai mahu mencari hawa..

1. jgn dilihat pd purdah mahupun tudung semata-mata..kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu..lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini..

2. jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata..lihatlah pada sebujur bibirnya..andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya..fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya..khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami..menabur buruk diri si suami..

3. jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata..lihatlah pada sepasang indah mata miliknya..andai tidak redup menunuduk pandangan..fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya..khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..

untuk hawa..
andai mahu menerima cinta adam..

1. jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata..lihatlah pd aktiviti malamnya..andai liar hidupnya tika malam menjelma..fikirlah sebaiknya andai mahu menerima..kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba..khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..

2. jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata..lihatlah pada bahagian kakinya..andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola..fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima..kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..

3. jgn dilihat pada tampan paras semata-mata..lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara..andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah..fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya..khuatir pabila bersama kelak..kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..

lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu..sebelum ini..wanita berhijab itu sesungguhnya mmg mulia zahir batinnya..tetapi hari ini..mereka yang bertudung barangkali hanya utk menyembunyikan kelemahan diri..begitulah juga sang lelaki..kadang-kala berkopiah..dari mata nampak sungguh alim..tetapi dlm hatinya..??siapa yang tahu..

sekadar renungan bersama..^^


Sabtu, 9 April 2011

terima kasih abang.....

abang..

saya tujukan entry ni khas untuk abang..
walaupun tak pernah jumpa abang di alam realiti.
tapi, saya tahu, abng adalh seorang yang baik hati.
walaupun seminggu shj kita berbalas kata..
walaupun kita berlainan pendapat..


tapi, kehadiran abng cukup bermakna..
maafkan adik kerana tidak mengucapkan selmt tinggal..
membiarkan abng tertanya2..
saya bahagia berbicara dengn abang..
hilang rase rindu dan letih apbla bercakap dngn abng..
walaupun tak pernah mendngr suara abang..
sebab adik yg degil x nak bagi..
bknnya ape,
takut abng terluka jika kita ditakdirkan berpisah..

kata abang..
tempat kita ni hanya 30 minit je..
tapi adik bagi bnyk alasan..
sebab hakikat dan kebenaran sukar untk diterima..
untuk manusia seperti abang...

terima kasih kerana membina memori kita bersama..
hari ni genaplah seminggu hbngn kita
yang bermula dan berakhir tanpa drncng..

saya hargai nasihat dan kata2 abng ..
terima kasih abang..

Selasa, 29 Mac 2011

jersi dulu.....

assalamualaikum w.b.t.

bismillahirrahmanirrahim..

dua tiga hari ni selalu hujan je dekat penang ni..alhamdulillah rahmat drpad Allah S.W.T..bila dah hujan katil memang amt menggoda jiwa.terlena dua tiga jam...dapat messge dari k.ama"ari ni latihan rumah sukan dibatalkan".itulah yang aku tunggu2.

bangun2, buka lappy...apalagi fb...skrng ni memang ak kena bukak selalu fb.fb dah jadi satu medium menyampaikan maklumat dalam kelas ak..siap ade group lagi.sms ni bazir kredit..kata diorang...kalau tak bukak sehari memang akan ketinggalanla jawabnya...(memang menambahkan statik pengguna fb kat malaysia paling ramai antara negara2 lain)

ak tiba2 plak terbuka wall friends kat fb nih..(friends, tp tak kenai pown)
ade la link    http://syazwanadzhar.blogspot.com/2011/03/sungguh-saya-cemburu.html
bace entry dia...sangat terasa.sebab mcm ade kaitan je dengan diri neh.
rasanye ramai juga yang ade perasaan mcm tu.bkn tuan punya blog sahaja.
iman naik dan turun,itulah manusia.tapi kita perlu istiqamah agar tidak terus jatuh menjunam dan menjahanamkan diri.
berbalik kepada diri ini..sepanjang 20 tahun ak melayari hidup dan memegang tittle sebagai seorang hambaNYa,usia remajalah paling mencabar imanku.walaupun ak telah diberi didikn agama sjak dari tadika lagi..namun iman tidak dapat diwarisi.ia perlu dicari.seusai ak di sekolah menengah dulu, mindaku hanyalah terarah kepad pepriksaan semata2.subjek agama yg dipelajari hanyalah untuk peperiksaan semata2,memang exam oriented betull...(dah tersasarr dr tjk sbnr)

pastu bukalah link kawan2 mase maahad dulu..fuhh cayalah..semua hebat2.
medic, engineering,audiologi.......maahad terbeklah....rindu pulak mase pakai tudung labuh kat maahad dulu.

berbalik pada tudung labuh,mase kat sekolah dulu memang ak pakai.
rase selesa,selamat, tenang, perangai pun terjaga.tp, bila dah masuk ipt nih, susah ak nak pakai tudung labuh ni.mungkin kat cni yg pakai tudung labuh boleh dikira ngan jari.namun, semangat untuk menutup aurat dengan sempurna memang ade.tp, memerlukan sedikit keberanian untuk melangkah setapak kehadapan.

insya-Allah,inginku sarung kembali jersi yang telah lama ku tinggalkan itu.skrng ni, ak hanya mampu mengistiqamahkan diri untuk menutup aurat dengan sempurna.dugaan ade di mana2,tapi semuanya bergantung pada kita bagaimana untuk menghadapinya.beruntunglah kepada sesiape yng telah berjaya menyarung jersi itu.ak tabik.tp, mesti diiringi dengan budi pekerti yang elok.
bukannye ape, berdasarkan pemerhatian aku, msyrkt akan memberi berpandangan baik pada mereka yg bertudung labuh ni.tp, manusia tidak sempurna.ak boleh terima.tp, kebanyakan rakan2ku agak sukar sedikit.itulah yg ak selalu perbetulkan,memang susah..sabab diorang dah nampak dan alaminya sendiri.

ape yang penting istiqamah,slow2.tapi perlu ada satu aras untuk dituju.membaca blog islamikni banyak menggetarkan jiwaku, meronta2 mencari sesuatu yang pasti.kadang2 mutiara jernih sering jatuh menjunam dari menara klcc tanpa ku sedari.ak ni bukannya pandai nak bermain kata, membina ayat berbunga2,sekadar luahan rasa yang meruntun jiwa.


Selasa, 22 Mac 2011

keputusan spm 2011

asssalamualaikum..
kepada semua pelajar yang akan ambik result spm esok...semoga tabah dan terima seadanya result yng korang dapat.
kepada yang kurang berjaya..takpe..jangan sedih dan mudah putus asa..mungkin bukan rezeki adik-adik.
kepada yang berjaya, tahniah diucapkan dan jangan lupa terutamanya kepada ALLAH S.W.T. tidak lupa juga pada guru-guru yang telah banyak membantu korang..
rebutlah segala peluang yang ada sementara korang masih mud
kalau tak tahu nak pilih kos yang sesuai, tanyalah cikgu atau orang yang berpengalaman.


sekian...

Isnin, 14 Mac 2011

testing2......

yew saje nak menulis

entry testing jew nih..
alamat blog ak dah tukar..
kalau dulu http://helinar-sicikgusains.blogspot.com
skrng...http://helinarkryxera.blogspot.com.

tp tak tahu camne..

suka hati..........

video


Cry On My Shoulder lyrics

If the hero never comes to you
If you need someone you're feeling blue
If you're away from love and you're alone
If you call your friends and nobody's home
You can run away but you can't hide
Through a storm and through a lonely night
Then I show you there's a destiny
The best things in life
They're free

Chorus:

But if you wanna cry
Cry on my shoulder
If you need someone who cares for you
If you're feeling sad your heart gets colder
Yes I show you what real love can do

If your sky is grey oh let me know
There's a place in heaven where we'll go
If heaven is a million years away
Oh just call me and I make your day
When the nights are getting cold and blue
When the days are getting hard for you
I will always stay here by your side
I promise you I'll never hide

Repeat chorus

What real love can do
What love can do
What real love can do
What love can do
What real love can do
What love can do


"senang nyew ak buat n3...
c&p.."
pastikan internet laju...
layennnnnnnnnn...

Jumaat, 4 Mac 2011

saya ingin meletakkan 10 kepingan plumbum kat muka saya

bismillahirrahmanirrahim..
alhamdulillah ALLAH memberi kekuatan kepada diri ini untuk menaip entry kali ini..

sudah lama saya tidak mengupdate entry..
semester ini memang agak sibuk..walaupun kelas ckit je, tapi assignment memang banyak..
asalnye memang malas nak update, tapi rasanye ade sesuatu yang terbuku dhati untuk diluahkan,....

kelas saya nak keluar ari ahad ni, tapi saya tak boleh nak join..
honestly, i really2 want to go..although without ama2202rms and asfarinad...macam sem2 yang sebelum ni...

tapi harap kawan2 yg terbaca entry ini dapat memahami..
saya berasa sangat3 down pada saat, dan ketika ini,
kawan2 pergi sana nak enjoy, merapatkan ukhwah, release tension and so on,
tapi kalau saya pergi dan tidak dapat melakukan semua itu..so, what's the point i should go there,.....
kalau "the period boy" nak bengkeng2, i dont mind...he deserve for it

tidak semua penyakit ade penawarnya..
tidak semua soalan ade jawapannye...
dan tidak semua perasaan boleh diluahkan..

semoga ALLAH memberi kekuatan pada diri ini..amiiin















p/s: penggunaan "saya" adalah tanda saya sedang sedih...

Jumaat, 21 Januari 2011

allrice....i just can seee..

ku tahu,kau bukan racun,
apatah lagi pembunuh,
tidak bisa memegang senjata.
hanya duduk kejakunan menanti diambil orang.

setiap hari aku menatapmu,
dekat..jauh..
tapi ak tidak berani menyentuhmu,
apatah lagi merasai nikmat mu,

apakan daya aku terpaksa,
diluah mati bapak,ditelan mati bapak,
aku serba salah..
dan engkau tidak bersalah...

ak harap kau dapat bersabar,
sepertimana diri ini bersabar,
mungkin kita akan berjumpa di tempat yg telah lama kuidamkan...
Kapitan....
melihat kau berwarna merah atau putih..
ak tak kisah..


dan aku menunggu saat itu..


p/s:entry ini ditujukan khas kepada NASI...

Selasa, 11 Januari 2011

terlambatkah aku???

assalamualaikum semua..
actually ak x tahu nak tekan huruf ape

tapi tekan jugak sampai kluar dan menjadi entry untuk kali ni.
maktab ak tak umum secara official lg cuti raye cina.
tp ramai dah beli tiket.
tak terkecuali ak.
pergi kat sg. nibong, tanya akak kat kaunter
"penang-kb 28 aribln ada lagi tak?"
Mutiara:"dah abis dik"
Budaya:"dah abis dik"
Trans:"penuh dik"


oh, tidak! adakah ak terlambat??????

Ahad, 2 Januari 2011

welcome 2011..=0

assalamualaikum...
masih belum terlambat lagi rasanya untuk mengucapkan selamat tahun baru..

alhamdulillah, bersyukur kehadrat Ilahi kerana masih lagi diberi ruang untuk bernafas di atas muka bumi ini.
pada tahun ini, usia ak dah pun meningkat,dah 20 thn...tp belum rasmi lagi
sehinggalah pagi 1 julai menjelma...selamat tinggal usia belasan tahun..
selamat datang alam dewasa,


thn nie, ak dah jadi pelajar PISMP( Program Ijazah Sarjana Muda Pndidikan).
hepi,excited,teruja,takut semuanya ade.
tp, bila tngk jadual kuliah, fuhh...lega.kelas smpai 1:30 je..
banyak free,subjek pun baru..TUT,EDU,WJA,SC..
tp,yg pastinye assigment pasti akan banyak bertimbun2..
yg hepinye..elaun pown baru..=0=

thn lps, ade ura2 ckp mngkn batch ak akan pindah blok pala,mcm ak cerita dlm entry yg lepas.
siap beli trolley lg.
tp, bila ak dtng terkejut ak,bila ak masih lg dbilik yg sama..RA210..
yg sedihnye,semua jiran ak dah takde...bukannye pindah IPG lain
tapi,diorang pindah aras 1.ak di aras 2.
dan tinggallh dengan jiran baru..chinese..
takpelah 1 Malaysiakan.

ape2 pun thn ni ak harap semoga azam baru ak & sape2lah yg berazam, akan berjaya..insya-Allah.